maandag 11 april 2005

respekt

ebbers
modelslagerij W.H.Ebbers vond plaats in de Dusartstraat.
een echte ouderwets goede buurtslagerij en sociaal middelpunt van ons buurtje.
W.H. kende ieder bij naam. en toenaam. wist van ieders lusten en lasten. dacht er ongetwijfeld het zijne van. maar hield wijselijk zijn mond. tenzij je er om vroeg, dan gaf ie raad of dacht ie hardop mee. een onsje achterham halen kon dan zomaar een nieuw inzicht in de wereldpolitiek opleveren. of verder gaan waar je gesprek vorige week gebleven was.
op zaterdag was het altijd druk. dan kwamen buurtbewoners en oudbuurtbewoners bijpraten: de pater op zijn sandalen die al lang ergens anders kloosterde, de vaak beschonken Tommie die boven ons woonde, de dame die in een betere buurt was gaan wonen, allemaal kwamen ze voor een stichtelijk woord en het laatste buurtnieuws naar Ebbers. en voor vlees en fijne vleeswaren.
een kunstenaar die voor een projekt de slagerij wilde dekoreren? ga je gang. een nieuw soort paté omdat die klant dat zo lekker vindt? doe ik subiet. een recensie van een konsert met Hartmut Haenchen? geen probleem.
zo'n slager dus.
geschokt waren we toen hij aankondigde dat ie er mee ophield. dat er een mooie regeling was voor buurtslagers van een zekere leeftijd. dat ie het eigenlijk niet meer volhield.
het werd een groots en drukbezocht afscheidsfeest. uit respekt voor de man die jarenlang meer mensch dan slager was.
waarna de buurt uiteenviel.

Geen opmerkingen: