vrijdag 29 april 2005

geen woning geen kroning

30 april
al dagen, weken, maanden van te voren rommelde het in de stad. met veel machtsvertoon was elke rimpeling gladgestreken. dus als je ook op die koninginnekroningsdag elke mogelijke ordeverstoring in de kiem zou smoren had je alles onder controle. dachten ze.
met verboden, geboden en pasjesregelingen.
zelden heb ik zoveel autoritaire opgefoktheid gezien als op die 30e april.
elke enigszins demonstratieve samenscholing werd al van 's ochtends op de Bilderdijkstraat tot 's middags bij de Blauwbrug keihard uiteengeslagen. zonder aanziens des persoons. zonder enige aanleiding. orde om de orde.
wij waren op weg naar de demonstratie vanaf de Dokwerker toen we werden tegengehouden door een ME-kordon op de Blauwbrug. een taktiese blunder met de al aanwezige demonstranten op het braakliggende Waterloopleinterrein aan de andere kant van de brug. bouwmateriaal genoeg om peletons ME te verjagen. geen houen aan.
wij verbaasden ons, werden kwaad, moesten rennen. opgejaagd door motoren met zijspan waarin met lange wapenstok meppende ME'ers. en het scheelde niet eens zo veel of ook wij hadden onze woede gekoeld met stenen. maar we deden het niet.

Geen opmerkingen: