vrijdag 15 april 2005

vroeger

kruidenier 2
in de voordeur zat een slot dat met een loper te openen was. een loper paste op bijna alle huisdeuren. dat was makkelijk voor de leveranciers die aan huis kwamen. de melkboer liep dan met zijn melkkan naar twee hoog en paste met een maatbeker een liter melk af. en als we er niet waren legde de bakker een halfje bruin in dun papier gewikkeld op de vierde tree.
de melkboer had ook een zaak om de hoek. dat werd de eerste zelfbedieningswinkel in de buurt. dat wil zeggen een stelling met planken in het midden van de zaak waar je om heen kon lopen, een toonbank achterin voor de te snijden kaas en dan bij de deur een kassa. net zo modern als in Amerika!
de Spar even verderop bleef ouwerwets met een toonbank en grote vakken waarin suiker, zout en meel. dat schepten ze dan in een puntzak voor je. en altijd mocht het een ietsje meer zijn. die heeft het dan ook niet lang gered.
bij de Gruyter op het plein kocht mijn moeder wel eens een doos gebroken koekjes. dat was goedkoop en toch feestelijk, want veel en gevarieerd.
mijn verleden rispt op.

Geen opmerkingen: