maandag 4 april 2005

de Annex (3)

SCAN0128vlnr hond M, hansb, Albert vd W
Albert van der W kende ik via zijn partner M, die docente kunstgeschiedenis was aan de UvA waar ik tijdelijk kunstgeschiedenis studeerde. Albert vd W was beeldend kunstenaar in Arnhem en op zoek naar een podium in Amsterdam.
komende vanuit een Amsterdamse buitenwijk vond ik een bedrijfsruimte in de Pijp waar ik mocht wonen, mits er ook een bedrijf was gevestigd. en zo werd Albert vd W de eerste exposant in de Annex galerie. op donderdag, vrijdag en zaterdag van twee tot zes. en buiten die tijden was het gewoon weer onze huiskamer.
zijn werk had destijds als thema "de onderdrukking tot in zijn meest onmenselijke vorm". dus hing er een maand lang zijn kommentaar op grote dramatiese gebeurtenissen uit de geschiedenis in onze huiskamer. in voornamelijk grimmig rood en zwart. met fotoos van gevangenen uit een konsentratiekamp, een driedimensionale stoel zonder zitting en vlijmscherpe messen als poten, een gestileerde plattegrond van Auschwitz.
een rescencent schreef, dat "zijn engagement niet het pamflettistische karakter draagt dat veel ge├źngageerde kunst zo onverteerbaar maakt". maar dan weer wel dat hij "met abstrakte vormen situaties weet op te roepen die de toeschouwer bijna fysiek betrekt in het gruwelijk lot van een medemens".
het was niet de vrolijkste maand in onze huiskamergalerie.

de Annex (1)
de Annex (2)

Geen opmerkingen: