zondag 6 november 2005

Dodewaard

scheepswerf aan de Waal mooie opblaasfoto
wij waren fris links, dus overal flink tegen, om te beginnen tegen kernenergie. hoewel we dan ook weer niet zo ver gingen dat we onze auto met zo'n grote fleurig kernenergie-nee-bedankt-zon hadden beplakt. auto? ja, we hadden natuurlijk wel een auto, zonder auto kwam je echt nergens. een auto moest dus wel. kernenergie zeer zeker niet.
daar zouden we met vele duizenden eens lekker tegen demonstreren in Dodewaard. daar stond zo'n duivelse kernenergiecentrale. we gingen goed voorbereid op pad: stevige renschoenen, leren jasje, voldoende flesjes citroensap tegen traangas, (liefst palestijnse) sjaal om voor neus en mond te kunnen binden, je kent het wel, de gebruikelijke demonstratie-outfit.
maar Dodewaard was anders. Dodewaard lag niet in de stad. Dodewaard lag op het platteland, bij een dijk aan een rivier. daar kon je dus niet zo maar bij. die centrale was met een paar containers en een paar peletons ME eenvoudig af te sluiten. zodat je de kontoeren van de centrale alleen vanuit de verte kon zien. en het kostte ook nogal wat moeite om die lokale ME-peletons een beetje op stang te jagen. wat wel nodig was, anders konden wij onze verontwaardigde boosheid natuurlijk niet tonen.
het kwam uiteindelijk allemaal goed. een aantal keer zijn we proestend en struikelend alsnog de weilanden ingejaagd. vieze modderige weilanden. die heel anders aanvoelden dan de veilige Amsterdamse steegjes en straatjes waar je in kon wegschieten bij een krakersrel.
maar aan het eind van de dag stapten we toch weer moe maar voldaan de auto in. we hadden ons punt duidelijk gemaakt.
de centrale lag er mooi bij vanmiddag met een laaghangende zon boven een schitterende Waal. er fladderde een roedel rotganzen vrijwillig de modderige weilanden in.

Geen opmerkingen: