woensdag 29 juni 2005

oost west

vopo
toen Berlijn nog West- en Oostberlijn was en er nog gewoon een muur dwars doorheen liep, was West de uitstalkast van het westen en toonde Oost het beste van wat de socialistiese heilstaat kon voorbrengen. een stad waar de eerste en de tweede wereld in één dag konden worden bezocht.
West als hogedrukpan van kreativiteit, een kapitalistiese zwaargesubsidieerde ministaat omringd door DDR-socialisme.
Oost met grondige burokratiese grenskontroles, barse ambtenaren en de verplichting om 25 west-DM per persoon per dag uit te geven. wat een sport op zich was omdat alles er spotgoedkoop was. en kwalitatief slecht. maar dan weer zo slecht dat het charmant was.
na de val van de muur is het er in v/h West door toedoen van de projektontwikkelaars niet beter op geworden, kuliminerend in een winderig Potsdammerplatz, waar protserige architectuur zich geheel in dienst van de kommersie heeft gesteld.
Berlijn nú is wat v/h Oost was. daar zitten de kreatieven, de kunstenaars, de galeries, de aardige winkels, de goeie restaurants. daar wordt gerenoveerd, niet afgebroken, in de geest van het oude Berlijn. met een vleugje heilstaat.
dat is het Berlijn waar ik met partner A dit weekend ga doorbrengen.
met uw welnemen.

Geen opmerkingen: