dinsdag 4 januari 2005

ouderlijk huis

SCAN0062
bij zo'n intensieve kelderopruiming kom je veel vergeten zaken tegen. ook vergeten fotoos. deze heb ik genomen vanaf het dak van mijn ouderlijk huis in Amsterdam Oost.
duidelijk is te zien dat wij in het 'nette' deel van de straat woonden. een blok verder naar links, daar waar naar later bleek de familie van partner A woonde, was duidelijk het slechte deel van de straat. daar woonden ook a-so-ci-a-len! bij ons niet. onze overburen hadden zelfs ingebouwde plantenbakken voor hun raam. dat zegt toch genoeg!
veel speelruimte, geen geparkeerde autoos langs de stoeprand. wel een scooter op de stoep en twee zinken vuilnisbakken.
en langs de stoeprand een spoor van olie waar soms autoos geparkeerd stonden.
ik heb er gewoond tot 1970 om vervolgens een korte krakerskarrière te beginnen. in die periode figureerde onze straat ook in een tv-dokumentaire over toekomstige achterbuurten. dat was natuurlijk volkomen ten onrechte, vonden wij. maar de twijfel was gezaaid. mensen trokken weg, naar Almere en andere vreselijke woonfabrieken.
mijn ouderlijk huis is jaren geleden in het kader van de stadsvernieuwing gesloopt, het blok met de plantenbakken ook, alleen het blok met het grote portiek staat er nog. er is geen sprake meer van een goed deel en een slecht deel van de straat.
de hele straat is nu een achterbuurt.

Geen opmerkingen: