zondag 16 januari 2005

kannen en tafels

klaas gubbels 2
dagje de stad uit geweest. voor een dagje sport, natuur en kultuur in Arnhem. om negen uur in de auto, wedstrijd van dochter L in de zaalhockeykompetitie, uurtje met hond Z in glooiend park Klarenbeek, weer een wedstrijd van dochter L, bakje friten van de beste fritenbakker van Nederland naast de kazerne, museum in, nog maar eens de hei op met hond Z, vijf uur thuis.
het gemeentemuseum in Arnhem is mooi en aangenaam, klein en overzichtelijk. altijd goede tentoonstellingen.
met een fantastiese Rijnzaal waar via een giganties raam permanent een kontinu wisselend panorama van een hollands rivierenlandschap wordt geëxposeerd.
en nu dan tot 30 januari alles van Klaas Gubbels.
in elke zaal, in elk hoekje, aan elke muur. tientallen schilderijen van kannen en tafels. werk vanaf eind jaren vijftig tot nu. kannen en tafels, tafels en kannen, kannen, tafels. geeneen hetzelfde. allemaal helder en plat geschilderd.
en modellen van kannen uit zijn atelier. en vijftien gesigneerde en genummerde witgeschilderde houten stoelen. waar je nu op mag zitten, maar die na sluiting van de expositie voor vijfhonderd euro per stuk worden verkocht.
fascinerend hoe iemand ruim veertig jaar met één enkel thema bezig kan zijn zonder vervelend te worden of in herhaling te vervallen.
leermoment: niet vergeten, Klaas Gubbels zien!

Geen opmerkingen: