donderdag 10 maart 2005

stroomarkt

stroomarkt
het socialisties dagblad het Vrije Volk verscheen al niet meer vanaf het roemruchte Hekelveld. de gebouwen van de krant stonden er nog wel. tegenover de Koepelkerk. waar toen een kampeerartikelenfirma in huisde.
naast de VrijeVolkgebouwen stond een rijtje oudamsterdamse scheefgegroeide huisjes. tot en met waar het Hekelveld vlakbij de Singel overgaat in de Stroomarkt.
de weduwe Beerenburg woonde er. of in ieder geval een kruidenvrouwtje. nou ja, ze was oud en krom. en er kwamen mensen om kruiden op te halen.
twee panden verder was een deur naar een steegje. daar woonde ik. in de bovenste van de drie piepkleine bovenelkaarliggende kamertjes. ik had gele en blauwe sterren op mijn raam geschilderd. want ik was erg hip. in mijn toneelspelersperiode. met een gescheurde enkelband. dus liep ik met behulp van twee ouwerwetse houten okselkrukken. waarvan ik me voornamelijk herinner dat ik ze kreatief gebruikte tijdens een gedrogeerd nieuwjaarsvuurwerk.
nu staat er een protserig hotel in plaats van een arbeidersbolwerk. en zijn de huisjes keurig opgeknapt. mijn steegje leidt naar apartementen die bij dat protserige hotel horen.
en het kruidenvrouwtje is ook al weg.

Geen opmerkingen: