zondag 13 maart 2005

Het Vrije Volk

Het Vrije Volkuit het archief van Pim L
van het een kom je op het ander. want natuurlijk lazen we het enige echte socialistiese dagblad van nederland. en natuurlijk ging ik die krant bezorgen toen ik een jaar of veertien was. een andere krant bestond eenvoudigweg niet. in onze arbeidersbuurt.
maar toch heeft mijn VrijeVolkkrantenjongensbestaan niet lang stand gehouden. want behalve zes maal per week bezorgen in Oost, moest je op zaterdag ook nog eens aanbellen om het abonnementsgeld op te halen. en dat dan weer bijhouden in een boekje. wat knap ingewikkeld was omdat het bij sommige abonnees niet altijd uitkwam om te betalen: "kejje volgende week niet effe terugkomen?"
zaterdags liep ik dus met een zak vol kleingeld, waarvan een deel voor mij was vanwege het bezorgloon. maar ik was toen al niet goed met geld en met administratie: als er moest worden afgerekend bij de krant bleek het bijna nooit te kloppen. ik kwam eigenlijk altijd te kort. dus in goed overleg hebben ze me er uiteindelijk toch maar uitgegooid.
geheel in de lijn van mijn principes ben ik toen het Financieel Dagblad gaan bezorgen in de betere wijken tussen Amstelveenseweg en Amstel. maar ja, de kapitalisten betaalden dan ook nog beter, er was geen krant op zaterdag en ik hoefde geen abonnementsgeld op te halen.
ik was op de goede weg, de weg naar de top.

Geen opmerkingen: