woensdag 16 maart 2005

Blondje

Blondje
bij een vader die werkte bij het NVV en een abonnement op Het Vrije Volk hoorde natuurlijk ook de VARA-gids. zodat we al die mooie socialistiese programmaas al van te voren konden uitzoeken. voornamelijk radioprogrammaas, want qua TV kwam Nederland toen nog niet veel verder dan net 1. bovendien hadden we helemaal geen TV. dus gingen we op woensdagmiddag met alle buurtkinderen naar de buurvrouw aan de overkant om in een verduisterde huiskamer naar Coco en de Vliegende Knorrepot, Mik en Mak (oma, wilt u uw huisje verkopen? nee meneer Humdrum, mijn huisje verkoop ik niet) of naar Wie wil er mijn Marmotje zien te kijken. als het mooi weer was met een ijsje d'r bij van me ome Piet, die met een karretje van Vami Roomijs door de straten reed. en dat riep ie dan ook heel hard: Vaaaaami Rooooomijs! heel wat beter spul dan dat van die man met een onduidelijke bakfiets die steeds maar weer Verse Waar riep. waar wij aanvankelijk geen flauw benul van hadden, maar wat bleek te gaan om pens en hart voor hond en kat.
enfin, ik dwaal nogal af.
die VARA gids dus.
daarin stond de strip Blondje. die kinderloos maar met hondje samenwoonde met haar klunzige echtgenoot Desiderius. getekend door Chic Young. nog pre-feministies. en ongekompliceerd rolbevestigend. een beetje zoals later in de Dick van Dyke-show. erg Amerikaans.
maar Amerika was toen nog het beloofde land. en dus was het helemaal niet erg om alles wat Amerikaans was te omhelzen. ondanks dat we 's ochtends om acht uur steevast naar de socialistiese strijdliederen op de radio luisterden.
wel verwarrend, achteraf bezien.

Geen opmerkingen: