maandag 9 mei 2005

Ieper

Ieper

naarmate we meer in het noordwesten van Frankrijk komen rijgen de slagvelden en warcemeteries van de eerste wereldoorlog zich aaneen. en dat zet zich naadloos voort in zuidwest Vlaanderen.
zo lijkt Ieper een middeleeuwse stad, maar blijkt het als aanvoerstad van kanonnenvoer en centrum van verzet tegen de duitsers tussen 1914 en 1918 met grond te zijn gelijk gemaakt. om daarna weer in oude luister te zijn herbouwd, inklusief een romeinse triomfboog waarin de 54.896 namen zijn gekerfd van de nooit meer teruggevonden soldaten van het Brits Imperium.
sinds 1928 wordt er elke avond de Last Post geblazen ter herinnering aan de miljoenen soldaten die elkaar in die vier jaar de hersens hebben ingeslagen. dezelfde ceremonie, jaar in jaar uit, weer of geen weer, met zwaar gedekoreerde oorlogsveteranen en een korte toespraak en kranslegging namens een familie, een regiment, een legeronderdeel.
nooit meer oorlog...
en in de wijken rondom cirkelt de zotte ijskoverkoper die als een moderne rattenvanger alsmaar elektronies Für Elise uitbraakt.
mag die alsjeblieft nog wél even (mond)dood gemaakt?

Geen opmerkingen: