woensdag 28 september 2005

aksie!

tweedekameropblaasbare foto
het was 1969 en er moest weer eens gesneden worden in de onderwijsbegroting. het kollegegeld zou omhoog gaan, de studiebeurzen omlaag en de minister wilde niet aan de broodnodige hervormingen. wij vonden dat alles anders moest, de macht aan de studenten, weg met de regenten. wij bepaalden voortaan zelf wel wat goed voor ons (onze studie) was. dus volgden we de debatten in de Tweede Kamer aandachtig en toch luidruchtig.
het was een jaar na de studentenopstand in Parijs en vlak voor de Maagdenhuisbezetting in Amsterdam. en hoewel ik nog maar op de middelbare school zat waren ook wij scholieren volop in aksie. we demonstreerden tegen het eindexamen (wat eindexamen, nix eindexamen!), we hadden ons verenigd in scholieren aksie kommitees, diskussieerden aktief mee bij de linkse ASVA, hadden huiskamergesprekken bij progressieve leraren. in de Utrechtsestraat bijvoorbeeld, in de bovenwoning bij progressieve leraar Nederlands Anton O.
blijkt dat partner A daar laatst ook boven is geweest. bij diezelfde Anton O. die woont daar nog steeds. runt er een schrijversvakschool.
en ik ben ambtenaar.
's heren wegen zijn soms ondoorgrondelijk.

Geen opmerkingen: