woensdag 19 juli 2006

gebakken klinkers

opblaasfoto
voor zover ik weet is dit het enige nog authentieke stukje met gebakken klinkers van de warme klinkerbakker geplaveid wegdek in Amsterdam. met echte ovengebakken en in de zon gedroogde klinkers van rivierklei. niet allemaal even gelijk, soms een beetje krom, vaak wat onregelmatig en nog een echt vak om ze met zo'n gebogen ijzeren stratenmakershamer in rul zand tikken. dit in tegenstelling tot de perfekt gevormde betonklinkers van tegenwoordig die eenvoudig als legosteentjes in onafzienbare perfekte rijen en patronen worden gelegd.
van mij mag de bestrating van de Deltastraat achter de Wolkenkrabber dan ook tot beschermd stadsgezicht, kultureel erfgoed en/of gewoonweg monument worden verklaard. omdat ouwerwets niet altijd slechter is. of nieuwerwets beter.

1 opmerking:

Anoniem zei

Hoi Hans,

Voor het programma 'Straten van Amsterdam'van AT5 zijn wij op zoek naar iemand die wat meer weet over de straatklinkers van Amsterdam. Wij hebben jouw blog gelezen en zouden graag met je in contact willen komen. Zou je, als je dit berichtje hebt gelezen, kunnen mailen naar straten@at5.nl? Bij voorbaat dank!

Groet, Sofie
AT5